Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Zdjęcie - Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Na kruszonkę:

  • 170 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 300-400 g śliwek
  • 160 g cukru
  • 85 ml oleju Oliwier 
  • 85 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Składniki na kruszonkę zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 20 min w lodówce.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, odłożyć na bok.

Mąkę przesiać razem z proszkiem, odstawić na bok.

Jaja utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie, miksując na najniższych obrotach, cienką strużką wlać olej.

Wlać mleko i dodać mąkę. Krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. 

Na cieście rozłożyć śliwki (rozcięciem do góry), posypać kruszonką. Piec ok. 45-55 minut w 170°C.

 

Porada:

Aby kruszonka była jeszcze bardziej krucha, część zwykłej mąki warto zastąpić krupczatką.

 

Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.com

Kategorie przepisów