Rogaliki drożdżowe z jabłkami – najlepsze
Rogaliki z kolejnego „Przepisu z szuflady” wyszły popisowo. To stary i bardzo lubiany przepis w rodzinie Pani Michaliny.
Ciasto swoją konsystencją, bardziej przypomina ciasto półkruche, niż ciasto drożdżowe. Przepis jest bardzo dopracowany. Ciasto się nie klei i nie ciągnie, przez co świetnie się na nim pracuje, bez dodatkowego użycia mąki. Rogaliki dobrze się przechowują, smakują na ciepło i na zimno.
Rogale można nadziewać na różne sposoby, może to być nadzienie czekoladowe lub świąteczne makowo – bakaliowe. Polecam na świąteczno – sylwestrowy deser dla każdego łasucha :)
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 200 ml.oleju Kujawskiego
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 mniejsze jabłka
- płaska łyżka cynamonu