Ciasto jogurtowe na oleju z jabłkami i cynamonem
Kujawski z pierwszego tłoczenia jest idealny w zastosowaniu na ciepło i zimno. To naturalne źródło kwasów omega 3 i witamin E+K. Olej ma złocisty kolor i neutralny smak, przez co nadaje się idealnie do słodkich wypieków jak choćby przygotowania wyśmienitego ciasta jogurtowego z jabłkami.
To szybkie i proste ciasto będzie długo świeże dzięki zawartości oleju.
Składniki na ciasto jogurtowe na oleju z jabłkami i cynamonem:
Składniki suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru do pieczenia
- 1 średnie jabłko
Składniki suche:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu + 1 szczypta
Wszystkie składniki na ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem powinny być w temperaturze pokojowej.
Lukier:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie ciasta jogurtowego na oleju z jabłkami i cynamonem
W jednej misce połączyć ze sobą składniki suche (mąkę, proszek, sodę i cukier). Dodać 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę i wymieszaj.
W drugiej misce połączyć składniki mokre. Wlać mokre składniki ciasta jogurtowego do suchych, wymieszać i przełóżyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wymieszać 1/4 szklanki cukru, cynamon i olej i posypać wierzch ciasta.
Ciasto jogurtowe na oleju z jabłkami i cynamonem piec przez około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Stopień wypieczenia ciasta zmierzyć za pomocą wykałaczki – piec do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto jogurtowe na oleju z jabłkami i cynamonem polej lukrem powstałym z utarcia mleka i cukru pudru ze szczyptą cynamonu
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe