Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem


Składniki:
- 700 g śliwek
- 700 ml mleka
- 500 g mąki pszennej krupczatki
- 150 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 120 g cukru pudru
- 20 g kaszy manny
- 15 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 op. proszku budyniowego śmietankowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
KROK 1
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, 80 g cukru pudru, całe jajka, śmietanę oraz olej Kujawski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.

KROK 2
Gotujemy budyń z 700 ml mleka, 2 proszków budyniowych i 40 g cukru pudru.

KROK 3
Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy je na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pierwszą wyklejamy spód formy (20 x 30 cm). Na górę układamy śliwki. Oprószamy je cynamonem i kaszą manną. Całość zalewamy gorącym budyniem.

KROK 4
Na wierzch kruszymy lub ścieramy drugą porcję ciasta i pieczemy około 40-45 minut w 180ºC. Przed krojeniem studzimy.

Czas przygotowania: 1 godzina

