Ciasto ambasador

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTakie ciasto piekła babcia Pani Wioli dla swojego męża, kiedy ten, po długiej nieobecności w przeprosiny, przynosił jej kosz pełen orzechów. Prosta i piękna historia o miłości 🙂 Receptura kolejnego „Przepisu z szuflady”, bardzo przypomina przepis na murzynka lub ciasto czekoladowe, wzbogacone o włoskie orzechy i alkohol. Przepis jest bardzo dopracowany, ja zmniejszyłam nieco ilość masła, na korzyść oleju rzepakowego. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, nie przedłużamy pieczenia, żeby zanadto nie wysuszyć ciasta. Ten wypiek, na pewno zasmakuje na śniadanie, do kubka gorącego mleka i do kawy 🙂

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czas przygotowania – 25 minut   
Czas pieczenia – 35 minut   
Łączny czas – 60 minut Składniki

  • 120 g masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Kujawski
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu

Do rondelka daję masło, mleko, cukier i kakao. Wszystko podgrzewam, intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Masę czekoladową krótko gotuję, na bardzo małym ogniu i odstawiam do przestudzenia. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, całość mieszam. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej Kujawski, posiekane orzechy i alkohol. Całość ponownie mieszam, do połączenia składników. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszając, stopniowo dodaję do masy. Dno foremki o wymiarach 13 x 31 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewam do foremki i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto, powinien być suchy. Gotowe ciasto, można dowolnie udekorować polewą z rozpuszczonej, białej lub ciemnej czekolady. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pomidory nadziewane tuńczykiem
1

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi pr…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim