Ciasto ambasador

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTakie ciasto piekła babcia Pani Wioli dla swojego męża, kiedy ten, po długiej nieobecności w przeprosiny, przynosił jej kosz pełen orzechów. Prosta i piękna historia o miłości 🙂 Receptura kolejnego „Przepisu z szuflady”, bardzo przypomina przepis na murzynka lub ciasto czekoladowe, wzbogacone o włoskie orzechy i alkohol. Przepis jest bardzo dopracowany, ja zmniejszyłam nieco ilość masła, na korzyść oleju rzepakowego. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, nie przedłużamy pieczenia, żeby zanadto nie wysuszyć ciasta. Ten wypiek, na pewno zasmakuje na śniadanie, do kubka gorącego mleka i do kawy 🙂

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czas przygotowania – 25 minut   
Czas pieczenia – 35 minut   
Łączny czas – 60 minut Składniki

  • 120 g masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Kujawski
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu

Do rondelka daję masło, mleko, cukier i kakao. Wszystko podgrzewam, intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Masę czekoladową krótko gotuję, na bardzo małym ogniu i odstawiam do przestudzenia. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, całość mieszam. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej Kujawski, posiekane orzechy i alkohol. Całość ponownie mieszam, do połączenia składników. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszając, stopniowo dodaję do masy. Dno foremki o wymiarach 13 x 31 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewam do foremki i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto, powinien być suchy. Gotowe ciasto, można dowolnie udekorować polewą z rozpuszczonej, białej lub ciemnej czekolady. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Proziaki - wakacje u babci

Proziaki - wakacje u babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pulpety po myśliwsku
1

Pulpety po myśliwsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kociołek dziadka

Kociołek dziadka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Krokiety z mięsem i warzywami cioci Marysi
1

Krokiety z mięsem i warzywami…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami
1

Karkówka w sosie pomidorowym z…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Drożdżowe jagodzianki

Drożdżowe jagodzianki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady