Pizza orkiszowa
Dzisiaj zapraszam na pizze z mąki orkiszowej z czosnkiem niedźwiedzim, papryką i cebulą. Dodatki oczywiście dobieramy wg. własnych upodobań. Ciasto najlepiej przygotować z mąki orkiszowej typ 700. Ja użyłam mąki typ 2000, ale ponieważ taka mąka ma w składzie więcej otrąb, najlepiej wymieszać ją ze zwykłą mąką pszenną, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Myślę, że pizza w takim wydaniu to pomysł na całkiem zdrowy obiad, lub na kolację w miłym towarzystwie :-)
Składniki na dwie pizze o średnicy 30 cm.
- 150 g mąki orkiszowej + 150 g mąki pszennej
- 1 szkl. letniej wody
- 5 dkg. drożdży
- 2 łyżeczki cukru brązowego nierafinowanego
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki dobrego oleju lub oliwy
- 2 płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 papryka drobno pokrojona ( u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej )
- 10 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 200 g. mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 1 szkl. przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- przyprawa do pizzy