Pierogi ze śliwkami
Dzień dobry :-) Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się doczekać, bo je uwielbiam :-) Mam nadzieję, że Wy też lubicie i robicie :-) Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-)
Składniki:
- 560 g mąki pszennej typ 450
- 3 łyżki roztopionego masła
- 250 ml gorącej wody
- sól
Dodatkowo:
- masło
- cukier trzcinowy
- cynamon
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, mieszamy. Masło roztapiamy, studzimy. Do mąki dodajemy stopniowo gorącą wodę naprzemiennie z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
2. Śliwki myjemy, usuwamy pestkę tak, żeby śliwka została cała (ja nacinałam połowę i wtedy wyjmowałam pestkę).
3. Porcje ciasta musimy rozwałkować. Ja szklanką wycinałam koła i na każde dałam po jednej śliwce i zlepiałam pierogi :-)
4. W dużym garze gotujemy wodę. Na wrzącą wrzucamy nasze pierogi (dzielimy na kilka porcji), jak wypłynął na wierzch to gotujemy jeszcze jakieś 3-4 minuty. Po tym czasie przekładamy na sitko.
5. W rondelku topimy masło, do którego dodajemy cukier trzcinowy i cynamon (ilość wedle uznania).
6. Na talerze wykładamy pierogi i polewamy masłem z cukrem i cynamonem. Smacznego :-)