Pierogi ze śliwkami
Jeszcze jeden pomysł na śliwki w kuchni. Dzisiaj zapraszam na pierogi.
Jako dziecko uwielbiałam pierogi z owocami. Najbardziej popularne w moim rodzinnym domu były takie z truskawkami. Pamiętam to cudowne wgryzanie się kiedy sok z truskawek ściekał po brodzie... Do tego porcja wiejskiej śmietany... Mniam!
Mój mąż ze swojego domu zapamiętał pierogi ze śliwkami - a skoro jest sezon, dlaczego nie zawinąć śliwek.
Zapraszam...
Pierogi ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki gorącej wody
- mąka do podsypywania
- 50-75 dkg śliwek
- cukier - ja użyłam trzcinowego
- sól do gotowania pierogów
Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania.
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
Układać połówkę śliwki na placek, posypać cukrem - ilość zależna od słodkości owoców. Zawijać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu.
Takie pierogi można podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą lub po prostu zjeść takie bezpośrednio wyciągnięte z wody. Pierogi ze śliwkami Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: