Pierogi z ricottą i jagodami

Pierogi z ricottą i jagodami
Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z ricottą i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 500 g serka ricotta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko
Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy olej Kujawski i sól. Całość mieszamy widelcem, stopniowo dolewając wodę (bardzo możliwe, że nie wykorzystamy całej wody). Następnie zagarniamy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk oraz blatu, będzie sprężyste, gładkie i lśniące. Gotowe ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na ok. 30 min.


Farsz:

Serek ucieramy z cukrem i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Dodajemy żółtko i jagody, po czym delikatnie mieszamy.

Z ciasta odkrawamy 1/4 ciasta (pozostałą część trzymamy pod miską) i rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy.


Wykrawamy koła, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Tak przygotowane odkładamy pod ściereczkę, na podsypaną mąką tacę, żeby nie wyschły.


Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, przez ok. 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z masłem lub jogurtem.


Porada:

Po wrzuceniu pierogów do gotującej się wody należy delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do dna.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów