Pierogi z mięsem i kurkami

Pierogi z mięsem i kurkami
Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prowadzenie wspólnego bloga niesie za sobą plusy, ale również minusy. Ostatnio przeżyłyśmy ze Śliwką prawdziwy "fajt blogerek" i nasz konflikt wcale nie dotyczył podjęcia poważnych decyzji prowadzenia bloga. Nasz spór tyczył się pierogów, które obie chciałyśmy przygotować.
Nic dziwnego, przyszło lato, a razem z nim cudowne produkty. Po kilku latach pisania burczymiwbrzuchu trudno nie zauważyć, że mamy podobną intuicję kulinarną. Dlatego wcale się nie zdziwiłam, gdy Śliwka zapytała się mnie czy robiłam już pierogi z bobem, akurat w momencie, w którym to planowałam. Z myślą o przyszłych wpisach postanowiłam oddać jej farsz z bobu na rzecz nadzienia z zielonego groszku, który kiedyś zaklepała.
Jednak następnego dnia zmieniłam zdanie, bo wpadłam na jeszcze smaczniejszy pomysł. Miałam w planach zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem i kurkami, ale uznałam, że w formie pierogów to nadzienie może być jeszcze lepsze. Opowiadając o tym Śliwce, okazało się, że znów zamierzała uczynić podobnie. Na szczęście pierwsza zaklepałam ten farsz, więc w weekend zabrałam się za lepienie :)
Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zauważyłam, że z robieniem pierogów jest jak z pieczeniem chleba. Każdy kolejny chleb jest smaczniejszy od poprzedniego, każda partia pierogów zachwyca jeszcze bardziej niż poprzednia. Tym sposobem znów doszłam do momentu, w którym nowe pierogi nazywamy najlepszymi. I może to chwilowe zauroczenie, ale spróbujcie ich, bo nie bez powodu obie chciałyśmy je zrobić - po prostu są przepyszne :)
Pierogi z mięsem i kurkami/ ok. 30-40 sztuk Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki topionego masła lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Farsz:
  • 300 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 200 g kurek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 g tartego sera cheddar lub parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oliwy
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • żółtko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Ciasto:
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Robimy w mące wgłębienie i wlewamy stopniowo letnią wodę z masłem/oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż do momentu osiągnięcia formy elastycznej kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Elastyczne ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę lub blat oprószamy mąką, pierwsząz część ciasta cienko wałkujemy (można do tego wykorzystać maszynkę do makaronu lub wałek). Resztę ciasta przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Szklanką lub wykrawaczką wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Na środku każdego kółka kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi, zlepiając boki ciasta. Następnie przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
  6. Ulepione pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi gotujemy przez ok. 4-5 minut lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy je z wody i podajemy je od razu, posypane serem lub odsmażamy na patelni z kurkami i cebulką.
Farsz:
  1. Kurki myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy poszatkowany drobno ząbek czosnku i kurki.
  3. Po kilku minutach, gdy kurki puszczą wodę, dodajemy mielone mięso. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 4-5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy mięso solą i pieprzem.
  4. Podsmażony farsz przekładamy do miski i studzimy. Następnie dodajemy tarty ser, szczyptę gałki muszkatołowej, posiekaną natkę pietruszki, żółtko i bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku.
Tosia

Kategorie przepisów