Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z kaszą i grzybami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na farsz:
  • 250 g kaszy gryczanej (2 saszetki)
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula natka pietruszki (3 gałązki)
  • olej Kujawski tłoczony na zimno
  • sól
  • pieprz
na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć - najlepiej na noc, przynajmniej ja tak robię: zalewam wodą i odstawiam do następnego dnia. Później zagotować.


Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę obrać, poszatkować, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone grzyby i chwilę dusić. Następnie połączyć z kaszą, poszatkowaną natką pietruszki i doprawić do smaku solą z pieprzem.


Mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk i zrobić wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli wlewać letnią wodę, stale wyrabiając ciasto. Podsypywać mąką, która została przy brzegach. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne.


Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać kółeczka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.


W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, wkładać pierogi na wrzątek i gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.


Pierogi podawać z sosem grzybowym lub zeszkloną cebulką.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów