Piernikowy crème brûlée

Piernikowy crème brûlée
Zdjęcie - Piernikowy crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowy crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 100 g cukru + 1 łyżka
  • ½ laski wanilii
  • 6 żółtek
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka. Do rondla wlać śmietankę, dodać 100 g cukru, ziarenka i skórkę z wanilii oraz przyprawę do piernika. Zagotować.


W misce lekko roztrzepać żółtka. Intensywnie mieszając, powoli wlewać do żółtek śmietankę. Następnie przecedzić masę przez sitko, usunąć z powierzchni ewentualną piankę i rozlać do 6 ceramicznych kokilek.


W dużej brytfance umieścić foremki i napełnić wodą do połowy ich wysokości. Deser piec w 120°C przez 1 godz.

Ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godz.


Sok pomarańczowy wlać do rondla, dodać łyżkę cukru i gotować ok. 10 min., aż nieco zgęstnieje. Ostudzić.


Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i nałożyć po łyżeczce na każdy deser. Rozprowadzić, strzepnąć nadmiar i skarmelizować powierzchnię palnikiem gazowym.

Tuż przed podaniem polać syropem pomarańczowym.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów