Piernikowa kawa latte

Nie macie jeszcze dość piernikowo-świąteznych smaków? To dobrze, bo i po co. Cała zima to doby czas na aromatyczne przyprawy. Ale, jeśli postanowienie noworoczne nie pozwala na solidną porcję pysznego ciasta, to może chociaż mała, grzeszna kawa latte ?

Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne.

Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami".



Zdjęcie - Piernikowa kawa latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
( na 2 porcje )
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • około 200 ml wody




Wykonanie:
Kawę wymieszać z przyprawą do piernika. Tak przygotowaną kawę przesypać do kawiarki lub pojemnika w ekspresie. Zaparzyć kawę w około 200 ml wody. Gotowy napar posłodzić.

Mleko spienić dyszą ekspresu lub podgrzać w rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka. Spienione mleko wlać do szklanek, do wysokości około 2/3, uzupełnić kawą. Wierzch kawy przyozdobić pianką z mleka i oprószyć przyprawa do piernika.

Zdjęcie - Piernikowa kawa latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piernikowa kawa latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów

Podobne przepisy