Piernikowa kawa latte
Nie macie jeszcze dość piernikowo-świąteznych smaków? To dobrze, bo i po co. Cała zima to doby czas na aromatyczne przyprawy. Ale, jeśli postanowienie noworoczne nie pozwala na solidną porcję pysznego ciasta, to może chociaż mała, grzeszna kawa latte ?
Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne.
Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami".
Składniki:
( na 2 porcje )
Wykonanie:
Kawę wymieszać z przyprawą do piernika. Tak przygotowaną kawę przesypać do kawiarki lub pojemnika w ekspresie. Zaparzyć kawę w około 200 ml wody. Gotowy napar posłodzić.
Mleko spienić dyszą ekspresu lub podgrzać w rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka. Spienione mleko wlać do szklanek, do wysokości około 2/3, uzupełnić kawą. Wierzch kawy przyozdobić pianką z mleka i oprószyć przyprawa do piernika.
Smacznego !
Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne.
Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami".
Składniki:
( na 2 porcje )
- 2 łyżki kawy mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 250 ml mleka 3,2 %
- około 200 ml wody
Wykonanie:
Kawę wymieszać z przyprawą do piernika. Tak przygotowaną kawę przesypać do kawiarki lub pojemnika w ekspresie. Zaparzyć kawę w około 200 ml wody. Gotowy napar posłodzić.
Mleko spienić dyszą ekspresu lub podgrzać w rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka. Spienione mleko wlać do szklanek, do wysokości około 2/3, uzupełnić kawą. Wierzch kawy przyozdobić pianką z mleka i oprószyć przyprawa do piernika.
Smacznego !