Piernik z rumem i powidłami

Piernik z rumem i powidłami
Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Ciasto długo utrzymuje świeżość, sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na święta. ?

Zdjęcie - Piernik z rumem i powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 120 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 kieliszki rumu
  • 1 i 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 7 suszonych fig
Polewa
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
Trzy figi kroję na plasterki. Pozostałe kroję na małe kawałki. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier, kakao, mleko i miód. Wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Gotową masę zostawiam do przestudzenia. Do przestudzonej masy, dodaję żółtka, powidła, rum i przyprawę korzenną. Mąkę przesiewam z sodą do miseczki, dodaję płynną masę piernikową. Wszystko dokładnie mieszam. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Na koniec dodaję pianę i pokrojone owoce, wszystko delikatnie mieszam. Małą podłużną foremkę, wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki. Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut. Do suchego patyczka. Wystudzone ciasto smaruję czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietanki, na wierzchu układam plasterki fig. Smacznego ?

Zdjęcie - Piernik z rumem i powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik z rumem i powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja Klik

Kategorie przepisów