Piernik z rumem i powidłami
Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Ciasto długo utrzymuje świeżość, sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na święta. ?
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
- 2 pełne łyżki miodu
- 120 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 kieliszki rumu
- 1 i 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 7 suszonych fig
- 30 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Inspiracja Klik