Piernik pomarańczowy z lukrem
Łatwy piernik z akcentem świątecznym, z sokiem i skórką pomarańczy. Do ciasta nie dodałam sztucznych aromatów, aromat świeżych pomarańczy i korzennych przypraw w zupełności wystarcza. Piernik ma dekoracje z lukru, zrobionego z cukru pudru i świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, co daje ciekawy świąteczny akcent 🙂
Składniki na piernik pomarańczowy / foremka 24 x 11 cm.- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 3 większe jajka
- 140 g cukru
- 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki mleka
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- około 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka starta z pomarańczy ( opcjonalnie )
W małym naczyniu podgrzej mleko, cukier, masło, kakao, miód i przyprawę korzenną. Wszystko starannie pomieszaj na gładką masę i krótko zagotuj na małym ogniu. Następnie odstaw do schodzenia.
Do miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Do masy korzennej dodaj jajka, wszystko krótko zmiksuj z gładką masę. Teraz dodaj sypkie produkty, ponownie pomieszaj, dodaj sok i skórkę pomarańczy. Składniki za każdym razem mieszaj krótko, tylko do dokładnego połączenia.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Piernik piecz około 55 – 60 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia.
Schłodzony piernik polej lukrem. Cukier puder, sok i skórkę ( jeżeli używasz ), rozetrzyj łyżką na gładką masę. Im więcej cukru pudru, tym bardziej biały i gęsty będzie lukier. Smacznego 🙂
Inspiracja Ciasta net.