Piernik pomarańczowy z lukrem

Piernik pomarańczowy z lukrem

Łatwy piernik z akcentem świątecznym, z sokiem i skórką pomarańczy. Do ciasta nie dodałam sztucznych aromatów, aromat świeżych pomarańczy i korzennych przypraw w zupełności wystarcza. Piernik ma dekoracje z lukru, zrobionego z cukru pudru i świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, co daje ciekawy świąteczny akcent 🙂

Zdjęcie - Piernik pomarańczowy z lukrem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na piernik pomarańczowy / foremka 24 x 11 cm.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 3 większe jajka
  • 140 g cukru
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
Lukier pomarańczowy
  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy ( opcjonalnie )

W małym naczyniu podgrzej mleko, cukier, masło, kakao, miód i przyprawę korzenną. Wszystko starannie pomieszaj na gładką masę i krótko zagotuj na małym ogniu. Następnie odstaw do schodzenia.

Do miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

Do masy korzennej dodaj jajka, wszystko krótko zmiksuj z gładką masę. Teraz dodaj sypkie produkty, ponownie pomieszaj, dodaj sok i skórkę pomarańczy. Składniki za każdym razem mieszaj krótko, tylko do dokładnego połączenia.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię.

Piernik piecz około 55 – 60 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia.

Schłodzony piernik polej lukrem. Cukier puder, sok i skórkę ( jeżeli używasz ), rozetrzyj łyżką na gładką masę. Im więcej cukru pudru, tym bardziej biały i gęsty będzie lukier. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Piernik pomarańczowy z lukrem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja Ciasta net.

Kategorie przepisów