Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane
Zdjęcie - Pierniczki lukrowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierniczki lukrowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej, z ulubionego zestawu przypraw)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g mieszanki orzechów z rodzynkami
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
na lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 1 białko
Przygotowanie

Margarynę rozpuścić z miodem, dodać zmielone z rodzynkami i skórką pomarańczową orzechy (najlepiej rozdrabniać je w malakserze) oraz przyprawy. Gotować kilka minut na małym ogniu. Przestudzić.


Jajko i żółtka ubić z cukrem oraz solą. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać miód z bakaliami (masa może być wciąż bardzo ciepła), ubite jajka, olej i śmietanę. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.


Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra (w razie potrzeby lekko podsypać mąką) i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyścielonej pergaminem, wstawiać do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 5-8 minut z termoobiegiem (lub nieco dłużej bez termoobiegu).

Po wystudzeniu polukrować.


Lukier:

Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Gdyby lukier był zbyt rzadki, dosypać odrobinę cukru pudru.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów