Piegusek z chrupiącą skórką
Przygotuj najlepsze ciasto z dzieciństwa! Miękki i puszysty piegusek z chrupiącą skórką to wspomnienie mojego dzieciństwa. A Tobie jakie ciasto kojarzy się z dzieciństwem?
Do przygotowania mojego ciasta wykorzystujemy rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych i poddanych kontroli jakości nasion rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem omega 3 oraz witamin E i K. Ma piękny złoty kolor i neutralny smak, dzięki temu sprawdza się w domowych wypiekach.
Składniki na ciasto piegusek z chrupiącą skórką:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 100 g maku
- 120 g mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 100 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie ciasta piegusek z chrupiącą skórką:
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.
Do drugiej miski dodać mąkę pszenną, mak i krótko wymieszać. Następnie dodać wanilię, mleko oraz olej rzepakowy – mieszać do połączenia składników. Do tej masy dodać ubite uprzednio białka, w dwóch partiach, delikatnie mieszając, aby ciasto było puszyste.
Ciasto piegusek przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C i piec przez 45 min.
Piegusek z chrupiącą skórką podawać polany lukrem, ale można go też posypać cukrem pudrem.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe