Piegusek z chrupiącą skórką

Piegusek z chrupiącą skórką

Zdjęcie - Piegusek z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotuj najlepsze ciasto z dzieciństwa! Miękki i puszysty piegusek z chrupiącą skórką to wspomnienie mojego dzieciństwa. A Tobie jakie ciasto kojarzy się z dzieciństwem?

Do przygotowania mojego ciasta wykorzystujemy rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych i poddanych kontroli jakości nasion rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem omega 3 oraz witamin E i K. Ma piękny złoty kolor i neutralny smak, dzięki temu sprawdza się w domowych wypiekach.

 

Składniki na ciasto piegusek z chrupiącą skórką:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g maku
  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie ciasta piegusek z chrupiącą skórką:

Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.

Do drugiej miski dodać mąkę pszenną, mak i krótko wymieszać. Następnie dodać wanilię, mleko oraz olej rzepakowy – mieszać do połączenia składników. Do tej masy dodać ubite uprzednio białka, w dwóch partiach, delikatnie mieszając, aby ciasto było puszyste.

Ciasto piegusek przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C i piec przez 45 min.

Piegusek z chrupiącą skórką podawać polany lukrem, ale można go też posypać cukrem pudrem.

 

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów