Pieczone pierogi razowe z pieczarkami

Pieczone pierogi razowe z pieczarkami
Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi razowe z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml wody
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
na farsz:
  • 1,2 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżeczka tymianku
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a cebule w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki (partiami, jeśli się nie mieszczą). Solimy, pieprzymy i wyciskamy czosnek. Dusimy 30 min. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy skórkę z cytryny, sok, tymianek oraz pokrojony w kostkę serek. Gdy serek się rozpuści, dodajemy posiekaną natkę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia.


Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajko, śmietanę, ciepłą wodę oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 min.


Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o śr. 10-12 cm. Nadziewamy je farszem i zlepiamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wierzch możemy posypać czarnuszką, makiem lub kminkiem. Pieczemy 25 min. w 180°C. Podajemy z sosem tatarskim.


Porada:

Cebula nie przypali się, jeśli ją posolimy.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów