Pieczone paluszki z cukinii

Pieczone paluszki z cukinii

Zdjęcie - Pieczone paluszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone paluszki z cukinii to pyszna propozycja na kolację lub przekąskę 👋

Sezon na cukinię w pełni! Zapisujcie przepis i zaskoczcie swoich bliskich 😘

Warto wspomnieć, że pszczołom zawdzięczamy wiele wspaniałych produktów. Pszczoły korzystając z kwiatów pozyskują pokarm, a my dzięki ich działaniom możemy cieszyć się smakiem wielu warzyw jak np. cukinią, wykorzystaną do tego przepisu. Pszczołom brakuje pożywienia, dlaczego ważne jest, by sadzić kwiaty zawierające nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół. Razem “Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”!

Składniki na pieczone paluszki z cukinii:

  • 300 g cukinii
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g panierki panko
  • 50 g tartego parmezanu
  • Do podania:
  • ulubiony sos, np. sriracha lub czosnkowy

Zdjęcie - Pieczone paluszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie pieczonych paluszków z cukinii:

W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą bułkę tartą, panko oraz parmezan. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, jogurt naturalny, olej, sól Kujawski z czosnkiem i pieprz.

Umyj cukinię (bez obierania) i pokrój w słupki. Tak przygotowaną cukinię obtaczaj w mące, następnie w mieszance mokrych składników i chrupiącej panierce. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Pieczone paluszki z cukinii powinny być złociste. Podawaj je z ulubionymi sosami.

Zdjęcie - Pieczone paluszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów