Pieczone paluszki z cukinii
Pieczone paluszki z cukinii to pyszna propozycja na kolację lub przekąskę 👋
Sezon na cukinię w pełni! Zapisujcie przepis i zaskoczcie swoich bliskich 😘
Warto wspomnieć, że pszczołom zawdzięczamy wiele wspaniałych produktów. Pszczoły korzystając z kwiatów pozyskują pokarm, a my dzięki ich działaniom możemy cieszyć się smakiem wielu warzyw jak np. cukinią, wykorzystaną do tego przepisu. Pszczołom brakuje pożywienia, dlaczego ważne jest, by sadzić kwiaty zawierające nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół. Razem “Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”!
Składniki na pieczone paluszki z cukinii:
- 300 g cukinii
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- sól i pieprz do smaku
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g bułki tartej
- 50 g panierki panko
- 50 g tartego parmezanu
- Do podania:
- ulubiony sos, np. sriracha lub czosnkowy
Przygotowanie pieczonych paluszków z cukinii:
W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą bułkę tartą, panko oraz parmezan. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, jogurt naturalny, olej, sól Kujawski z czosnkiem i pieprz.
Umyj cukinię (bez obierania) i pokrój w słupki. Tak przygotowaną cukinię obtaczaj w mące, następnie w mieszance mokrych składników i chrupiącej panierce. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Pieczone paluszki z cukinii powinny być złociste. Podawaj je z ulubionymi sosami.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis