Pieczone, nadziewane pomidory

Pieczone, nadziewane pomidory
Zdjęcie - Pieczone, nadziewane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone, nadziewane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g makaronu risoni
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • ½ szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g sera feta
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ustaw piekarnik na 160°C. Ugotuj makaron. Odcedź, dodaj 1 łyżeczkę oleju Kujawskiego i wymieszaj. Odłóż, aby lekko przestygł. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Używając drylownicy do melona, wyjmij środek pomidora. Drobno pokrój miąższ pomidora.

Rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby go nie przypalić. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż większość wody odparuje, od 5-10 min. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę. Zdejmij patelnię z ognia.
Dodaj pokruszone sery. Wymieszaj. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oleju. Piecz 25 min. Następnie przełącz piekarnik na grill i piecz kolejne 5-10 min., aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękane.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów