Pieczona pierś indyka do kanapek
Mięso indyka jest uznawane za najzdrowsze i najmniej kaloryczne, przy tym wyróżnia się wysoką zawartością białka, witamin z grupy B i niektórych minerałów, a niską zawartością cholesterolu. Pierś indyka lubi marynaty i zapiekanie w zamkniętym naczyniu, ponieważ łatwo ją przesuszyć.
Przygotowanie pieczonej piersi indyka , nie jest problematyczne, wystarczy zamarynować mięso i zapiec w piekarniku. Mięso zapiekam w naczyniu ceramicznym z pokrywką. W sklepach są obecnie dostępne naczynia różnej wielkości, można w nich zapiec mniejszy kawałek mięsa, dla małej rodziny.
Pokrywkę ściągam dopiero w końcowej fazie pieczenia. Gotowe mięso zostawiam do schłodzenia i daję do lodówki. Tak przygotowany filet, będzie znakomitym dodatkiem do dietetycznego obiadu. Podaj kilka cienkich plasterków indyka z różyczkami brokuła gotowanego na parze ?
Składniki
- około 700 g piersi indyka
Składniki na marynatę
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżeczki octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki z ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula pokrojona w piórka
Składniki na marynatę dokładnie mieszam.
Umytą i osuszoną pierś indyka, nacieram marynatą i odstawiam na 60 minut w chłodne miejsce. Mięso zwijam w rulonik za pomocą sznurka kuchennego, daję do pojemnika do zapiekania, przykrywam pokrywką.
Całość daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam 1 godzinę, ściągam pokrywkę i zapiekam jeszcze 15 minut, do mocnego zrumienienia powierzchni mięsa.
Mięso można odstawić do wystudzenia i dać na kilka godzin do lodówki.
Soki z pieczeni, które zgromadziły się na dnie naczynia, można wykorzystać do przyrządzenia sosu ==> Do soku, dolewam 1/2 szklanki wrzątku, dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie i całość gotuję na małym ogniu, około 2 minuty. Sos, można przecedzić przez sitko. Smacznego ?