Pieczeń rzymska z pieczarkami

Pieczeń rzymska z pieczarkami
Zdjęcie - Pieczeń rzymska z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczeń rzymska ,przez innych nazywana klopsem-wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku- to taki wielki kotlet mielony.W dodatku dużo zdrowszy,bo nie smażony,a pieczony i dużo mniej z nim pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny jest również do kanapek.
Pieczeń nie ma szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna.Moja dzisiejsza jest pyszna,bo z dodatkiem pieczarek.

Składniki na 1 keksówkę:

Zdjęcie - Pieczeń rzymska z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
1 kg mielonego mięsa
2 jajka
300 g pieczarek
bułka+ woda lub mleko
sól,pieprz
1 cebula
gałązka szałwii
pietruszka lub tymianek
olej lub masło ghee
bułka tarta do foremki

Wykonanie:
  • drobno pokrojoną cebulę zeszklić na średnim ogniu.Dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce pieczarki.Poddusić krótko razem z cebulą,tak ,by nie puściły wody.Odstawić do przestudzenia
  • namoczyć czerstwa bułke w mleku lub ciepłej wodzie
  • posiekać zioła
  • foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta
  • mielone mieso delikatnie wymieszać z pieczarkami,odciśnietą bułką,przyprawami ,ziołami i rozkłóconymi jajkami.Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczeni
  • masę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 190-200`C 45 minut do zezłocenia
  • pieczeń wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut.Następnie przełożyć na deskę lub talerz do serwowania i pokroić w plastry
SMACZNEGO!

Kategorie przepisów