Pieczarkowa pasta kanapkowa
Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.
Składniki:
300-400 g pieczarek
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy,oleju
5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól,pieprz
odrobina soky z cytryny
1 łyżka creme fraiche
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy-opcjonalnie
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
- papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki.Obrać 2 żąbki czosnku i pokroić również w plasterki.Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia
- suszone prawadziwki zmielić bardzo drobno na mączkę
- do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy,creme fraiche,masło,zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera
- pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym,chrupiacym pieczywem
źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014