Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami

Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami
Zdjęcie - Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 70–85 ml oleju Kujawki z lnianki tłoczonego na zimno
  • 40 g sera bursztyn
  • 35 g blanszowanych migdałów
  • 2 pęczki natki pietruszki (ok. 1,5–2 szklanek)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (opcjonalnie do smaku)
Przygotowanie

Natkę pietruszki lekko kroimy i wkładamy do misy malaksera lub blendera.

Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz starty ser i migdały (mogą być w całości, w płatkach lub słupkach).

Rozdrabniamy do uzyskania ziarnistej konsystencji pesto.

Nie przerywając miksowania, dolewamy stopniowo olej Kujawski do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów