Pesto migdałowo-orzechowe
Zycie we Wloszech nauczylo mnie jesc rzeczy proste ,malo przerobione przy tym bardzo smaczne.
Prostota menu wloskiej kuchni pozwala na spore oszczednosci ,przy tym pozwala na uwolnienie szerokiej wyobrazni ,aby wykorzystac ,warzywa,ziarna straczkowe,ziarna zboz na milliony sposobow i cieszyc podniebienie .
Dzisiaj zrobilam pesto z uzyciem migdalow,orzechow wloskich oraz duzej ilosci ziol.
Zapraszam!
Pesto migdalowo-orzechowe
.150 gr migdalow
.50 gr orzechow wloskich
.1/2 szklanki cieplej wody
.1 zabek czosnku
.listeczki ziol ( tymianek,oregano,mieta,seler,pietruszka,pokrzywa )
.2 lyzki oleju roslinnego ( kukurydziany )
.sol i pieprz
Wykonanie
Migdaly i orzechy mielimy na maczke( odkladamy nieco do dekoracji ),dodajemy zabek czosnku,wode ,olej ,sol ,pieprz,wode i miksujemy recznym blenderem wszystko na dosc gesta mase ( rodzaj gestej smietany ).
Ziola pluczemy i kroimy drobno nozem,dodajemy do masy migdalowej ,doprawiamy do smaku.
Jesli uznamy ze pesto jest za geste ,dodajemy nieco wody z makaronu.
Swoje pesto podalam z domowycm spagetti,posypalam pozostalym pesto i polalam niewielka iloscia oliwy z oliwek.
Prosto,smacznie i zdrowo-polecam!
Smacznego!