Penne z kurkami
"Wszyscy ostatnio narzekamy na pogodę, ale to właśnie jej zawdzięczamy pojawienie się pierwszych grzybów w lesie. Są już w dużych ilościach kurki i w nieco mniejszych podgrzybki. Nie miałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i "zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . Tym razem zrobiłam je z makaronem penne jako dnie obiadowe.Polecam".
Penne z kurkami
Składniki dla 4 osób:
400g makaronu penne 300g kurek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g chudej gotowanej szynki ½ szklanki gęstego sosu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz oliwa do smażenia
Oczyścić i umyć kurki. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Obrać czosnek i cebulę. Opłukać natkę pietruszki. Cebulę i natkę drobno posiekać. Szynkę pokroić w małą kostkę.
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać grzyby i smażyć, aż cała woda odparuje. Teraz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szynkę. Krótko przesmażyć. Wlać sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. 1 łyżkę zachować do dekoracji.
Ugotowany makaron odcedzić na sicie. Rozłożyć na talerze. Na każdym rozłożyć ¼ przygotowanego sosu. Posypać po wierzchu natką pietruszki.