Pavlova
Bezowy tort zwany popularnie Pavlovą, wymyslony przez kucharzy Australii i Nowej Zelandii, do dzis trwają spory, do którego należy prawo pierwszeństwa.
Deser jest tak pyszny i elegancki i chętnie robiony na uroczystosci, że nikt nie pamięta nazwiska kucharza, który go wymyslił, raczej to jest mało istotne.
Najważniejszy jest smak i dekoracja słynnego tortu. Można stosować rozmaite owoce i słodkie polewy, a goscie na pewno będą zachwyceni.
Ja przygotowałam Pavlovą na uroczystosć urodzinową mojej córki Dorotki.
Polecam !
PavlovaSkładniki:
6 białek
szczypta soli
300 g cukru pudru lub drobnego cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g smietany kremówki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka cukru pudru
owoce swieże do wyboru
PavlovaWykonanie:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę z solą.
Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i nie przerywając ubijania.
Cukier puder wymieszać z mąką kukurydzianą i dodawać po 1 łyżeczce do piany z białek, wciąż ubijając.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i narysować koło o srednicy 22-24 cm.
Masę wyłożyć na zaznaczone koło na papierze, łyżką nadać kształt Pavlovej.
Piekarnik nagrzać do 200’C i po wsawieniu bezy, zmniejszyć do 120’C.
Piec do 1,5 godziny, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego wystudzenia, lekko uchylając drzwiczki piekarnika.
Udekorować bitą smietaną, malinami lub truskawkami, swieżą mięta i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :
Uwaga !
Po upieczeniu i wystudzeniu bezy należy trzymać w zamkniętym pojemniku lub pod kloszem, tak aby jak najmniej wchłonęła wilgoci.
Pavlova