Pâté wegetariańskie
Pasty i pasztety stanowią fajny początek imprezy lub mogą być świetną przegryzką do piwa podczas biesiady z przyjaciółmi:-) Mam w domu kilku zwolenników tego francuskiego pasztetu (klik), ale dzisiaj chciałam Wam zaproponować jego wegetariańską wersję. Smak utrzymany jest w podobnej nucie, jednak głównym składnikiem są grzyby i soczewica. Przepis zaczerpnięty od Davida Lebovitz.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy zielonej,
- 100 g obgotowanych grzybów (ja dałam podgrzybki; w przepisie są pieczarki),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- po 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku,
- 2 łyżki świeżej szałwii,
- 2 łyżki koniaku lub brandy (ja dodałam nalewki aroniowej),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody do miękkości (około 20 minut). Rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć często mieszając, aż cebula staje się szklista, 5 do 6 minut. Dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Połączyć całość z gotowaną soczewicą, sokiem z cytryny, sosem sojowym. Dodać posiekane zioła, alkohol, i pozostałe przyprawy. Wszystko przestudzić i zmiksować blenderem, doprawić. Przełożyć na naczynek i schłodzić w lodówce. Podawać na grzankach, krakersach, świeżym pieczywie skropionym oliwą i ziołami. Można podać z konfiturą cebulową lub ogórkami małosolnymi.