Pasztet wegetariański bez pieczenia

Pasztet wegetariański bez pieczenia

Zdjęcie - Pasztet wegetariański bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki agaru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
  • ½ łyżeczki soli do gotowania kaszy
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny

Zdjęcie - Pasztet wegetariański bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw ją pod przykryciem, aby nie straciła temperatury.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dołóż pieczarki, smaż przez 8 minut do ich miękkości.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do gorącej kaszy jaglanej dołóż zawartość patelni, sos sojowy i zblenduj na gładką masę.

Agar wymieszaj z wodą w rondelku, zagotuj i dodaj do kaszy. Ponownie zblenduj. Po 5 minutach dodaj olej Kujawski BIO lniany tłoczony na zimno i ponownie wymieszaj.

Małą foremkę o długości 15 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej pasztet. Odstaw do lodówki na całą noc. Pasztet przełóż na półmisek, wierzch posmaruj konfiturą z żurawiny.

Zdjęcie - Pasztet wegetariański bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 2 godziny

Poziom trudności: średnio trudne

Zdjęcie - Pasztet wegetariański bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów