Pasztet wegetariański bez pieczenia
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 mała cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki agaru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
- ½ łyżeczki soli do gotowania kaszy
- 3 łyżki konfitury z żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw ją pod przykryciem, aby nie straciła temperatury.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dołóż pieczarki, smaż przez 8 minut do ich miękkości.
Krok 3
Do gorącej kaszy jaglanej dołóż zawartość patelni, sos sojowy i zblenduj na gładką masę.
Agar wymieszaj z wodą w rondelku, zagotuj i dodaj do kaszy. Ponownie zblenduj. Po 5 minutach dodaj olej Kujawski BIO lniany tłoczony na zimno i ponownie wymieszaj.
Małą foremkę o długości 15 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej pasztet. Odstaw do lodówki na całą noc. Pasztet przełóż na półmisek, wierzch posmaruj konfiturą z żurawiny.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: średnio trudne