Pasztet drobiowy z papryką
Wpadł mi w ręce kurczak zagrodowy, postanowiłam odpowiednio to wykorzystać. Z połowy zrobiłam rosołek, a z drugiej pasztet z papryką. Pasztet zrobiłam wg. mojego starego, sprawdzonego przepisu na pasztet domowy. Mięso wieprzowe zastąpiłam drobiowym i dodałam paprykę. W efekcie powstał bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Oczywiście nie ma tutaj sztywnych reguł, częściowo do kurczaka można dodać udko lub pierś z kaczki, czy gęsi, na takiej zamianie nasz pasztet na pewno zyska. Zapraszam na pasztet, który fajnie wygląda i świetnie smakuje :-)
Składniki
- 1/2 dużego kurczaka
- 30 dkg. wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
- 30 dkg. dobrego wędzonego boczku
- 1 cebula pokrojona na kawałki
- 1 papryka czerwona oczyszczona z pestek.
- 1/2 razowej bułki pokrojonej na kawałki
- 1 jajko
- 1, 5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz