Pasta z bobu
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Pamiętam z dzieciństwa gotowany bób, wyjadany z papierowej torebki i właściwie nigdy nie zastanawiałam się nad jego innym zastosowaniem. Ale chyba czas to zmienić. Tak więc pierwsze co przyszło mi do głowy to oczywiście pasta. Po przepysznej paście z zielonego groszku pomyślałam, że z bobu będzie smakowała podobnie. Uwielbiam te wszelkie domowe smarowidła. Uwielbiam je za prostotę, za różnorodne wręcz nieograniczone możliwości, za błyskawiczny czas przygotowania. Chociaż, akurat w przypadku bobu, obieranie go z łupinek nie należy ani do szybkich ani przyjemnych czynności:) Mimo to warto.
Składniki
- bób - 300 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2-3 ząbki
- oliwa z oliwek - ok. 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- tymianek suszony - 1 łyżeczka
Instrukcje
Bób ugotować, obrać z łupinek. Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni razem z tymiankiem, aby zmiękła. Do miski z bobem, dodać cebulę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz. Zmiksować. W czasie miksowania stopniowo dolewać oliwę: ilość oliwy zależy od tego jak suchy jest bób. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.