Pasta z bobu

Pasta z bobu

Zdjęcie - Pasta z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 20 minut

 

Pamiętam z dzieciństwa gotowany bób,  wyjadany z papierowej torebki i właściwie nigdy nie zastanawiałam się nad jego innym zastosowaniem. Ale chyba czas to zmienić. Tak więc pierwsze co przyszło  mi do głowy to oczywiście pasta. Po przepysznej paście z zielonego groszku pomyślałam, że z bobu będzie smakowała podobnie. Uwielbiam te wszelkie domowe smarowidła. Uwielbiam je za prostotę, za różnorodne wręcz nieograniczone możliwości, za błyskawiczny czas przygotowania. Chociaż, akurat w przypadku bobu, obieranie go z łupinek nie należy ani do szybkich ani przyjemnych czynności:) Mimo to warto.

Składniki

Instrukcje

Bób ugotować, obrać z łupinek. Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni razem z tymiankiem, aby zmiękła. Do miski z bobem, dodać cebulę, sok z cytryny,  czosnek, sól, pieprz. Zmiksować. W czasie miksowania stopniowo dolewać oliwę: ilość oliwy zależy od tego jak suchy jest bób. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.

Zdjęcie - Pasta z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów