Pasta twarogowa na śniadanie
Idealne śniadanie? Najlepiej, gdy jest i zdrowe, i różnorodne. U nas dziś pasta twarogowa, jajka i warzywa. Zdrowo, pysznie, orzeźwiająco. Olej z dyni ma piękny pomarańczowy kolor oraz zapach i smak lekko orzechowy.
Różnorodność olei Kujawski daje wiele możliwości. Tym razem w szklanych, prostych butelkach zamknięto smak i aromat nasion oraz pestek. Oleje tłoczone na zimno LEN, RZEPAK, SŁONECZNIK i DYNIA są odżywcze, naturalne i zdrowe.
A z ciekawostek? Kto zgadnie?
- 40 razy więcej Omega-3 niż oliwa z oliwek? Jasne!! To olej lniany.
- 10 razy więcej Omega-3 od oliwy z oliwek, źródło witaminy E i K? Pewnie!! To olej rzepakowy.
- Naturalne źródło witaminy E? Naturalnie, że olej słonecznikowy.
- A wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych? Tak, to lubiana przez wielu dynia!
Oleje stosuje się wyłącznie na zimno. Są idealne do sałatek, surówek, past kanapkowych, dressingów, kremów warzywnych, ale i do wykańczania potraw.
Składniki na pastę twarogową:
- 250 g tłustego twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno z pestek dyni
- ½ ogórka
- kilka listków świeżej mięty
Jak zrobić pastę twarogową na śniadanie:
Twaróg z jogurtem wystarczy wymieszać, delikatnie połączyć ze startym wcześniej (na grubej tarce) ogórkiem i posiekanymi listkami mięty. Polać olejem Kujawskim z pestek dyni.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 5 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe