Pasta twarogowa na śniadanie

Pasta twarogowa na śniadanie

Zdjęcie - Pasta twarogowa na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealne śniadanie? Najlepiej, gdy jest i zdrowe, i różnorodne. U nas dziś pasta twarogowa, jajka i warzywa. Zdrowo, pysznie, orzeźwiająco. Olej z dyni ma piękny pomarańczowy kolor oraz zapach i smak lekko orzechowy.

Różnorodność olei Kujawski daje wiele możliwości. Tym razem w szklanych, prostych butelkach zamknięto smak i aromat nasion oraz pestek. Oleje tłoczone na zimno LEN, RZEPAK, SŁONECZNIK i DYNIA są odżywcze, naturalne i zdrowe.

A z ciekawostek? Kto zgadnie?

  • 40 razy więcej Omega-3 niż oliwa z oliwek? Jasne!! To olej lniany.
  • 10 razy więcej Omega-3 od oliwy z oliwek, źródło witaminy E i K? Pewnie!! To olej rzepakowy.
  • Naturalne źródło witaminy E? Naturalnie, że olej słonecznikowy.
  • A wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych? Tak, to lubiana przez wielu dynia!

Oleje stosuje się wyłącznie na zimno. Są idealne do sałatek, surówek, past kanapkowych, dressingów, kremów warzywnych, ale i do wykańczania potraw.

Składniki na pastę twarogową:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno z pestek dyni
  • ½ ogórka
  • kilka listków świeżej mięty

Zdjęcie - Pasta twarogowa na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić pastę twarogową na śniadanie:

Twaróg z jogurtem wystarczy wymieszać, delikatnie połączyć ze startym wcześniej (na grubej tarce) ogórkiem i posiekanymi listkami mięty. Polać olejem Kujawskim z pestek dyni.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania:  5 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kategorie przepisów