Pasta fresca italiana
Niby wiemy wszyscy jak zaczynic ciasto na domowy makaron-i to nam wychodzi,ale kiedy mowimy o kolebce makaronow ,wyglada to nieco inaczej bo pasta wloska ma swoje zasady ktorymi sie kieruje.
Dzisiaj zajmiemy sie domowym przygotowaniem ciasta na makaron z ktorego powstana sredniej wielkosci wstazki-tutaj zwane -"fettuccine"
Trzeba wiedziec ,ze kazdy rodzaj makaronu ma swoja nazwe a ich szerokosc jest wlasnie wyznacznikiem nazwy i tak:
I TAGLIOLINI to najcieńsze wstążki
LE TAGLIATELLE wstążki mają szerokość 8 milimetrów (te wymiary zostały złożone w Izbie Handlowej w Bolonii, w celu ochrony wymiarów tego znakomitego makaronu).
LE FETTUCCINE są cieńsze od makaronu tagliatelle (o jedną trzecią lub maksymalnie o połowę szerokości tagliatelle).
LE PAPPARDELLE mają szerokość około 2–3 centymetrów.
Jezeli posilek ma sie skladac z jednego dania to na 1 osobe przypada 100 gr maki i 1 jajko,jezeli zas podajemy drugie danie wtedy maki jest mniej 80 gr.
Przepis na 4 porcje
-400 gr maki pszennej
-4 jajka
-szczypta soli
Na deske przekladamy make,robimy dolek w mace wlewamy jajka i dodajemy szczypte soli.
Powoli zaczynamy rozbijac widelcem jajka i od dolu pobierac make i zataczac coraz wiekszy krag.
Polaczone jajka z maka zagniatamy dosc dlugo ok.15 min w gladkie lsniace ciasto.
Po tym czasie zawijamy kule ciasta w folie i odstawiamy na 1 godz.
Walkujemy ciasto na bardzo cienki placek,nastepnie zwijamy w rulonik i kroimy ostrym nozem szerokosc jaka odpowiada danej nazwie .
Mam nadzieje,ze zwlaszcza mlode gospodynie domu skorzystaja z powyzszych wiadomosci i makaron wloski na zawsze zagosci na rodzinnych stolach.
Pozdrawiam!