Pasta fasolowa
🔸Dziś przepis na ekspresową i przepyszną pastę kanapkową! Koniecznie zapiszcie sobie na później!
🔸Do przygotowania pasty użyłam oleju lnianego tłoczonego na zimno Kujawski.
🔸Wiedzieliście, że olej lniany zawiera aż 40 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 od oliwy z oliwek? Jest też świetnym źródłem witaminy E i wykazuje działanie przeciwzapalne. Zdecydowanie warto włączyć go do codziennej diety!
🔸Pamiętajcie jednak, że ze względu na wysoką zawartość dobrych tłuszczów można dodawać go jedynie do posiłków na zimno (sałatki, pasty kanapkowe, sosy). Trzeba również pamiętać o przechowywaniu butelki z olejem w lodówce.
🔸Poniżej przepis na 4 porcje (4-5 kanapek).
1 porcja pasty to 129 kcal, 3 B, 10 W, 10 T
Składniki do przygotowania pasty fasolowej:
- 160 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
- 40-50 g suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżeczka (5 g) oleju Kujawski tłoczonego na zimno LEN
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Jak zrobić pastę fasolową:
1. Posiekaj suszone pomidory.
2. Wszystkie składniki na pastę zblenduj lub rozgnieć widelcem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 5
Stopień trudności: prosty przepis