Pasta fasolowa

Pasta fasolowa

Zdjęcie - Pasta fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

🔸Dziś przepis na ekspresową i przepyszną pastę kanapkową! Koniecznie zapiszcie sobie na później!

🔸Do przygotowania pasty użyłam oleju lnianego tłoczonego na zimno Kujawski.

🔸Wiedzieliście, że olej lniany zawiera aż 40 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 od oliwy z oliwek? Jest też świetnym źródłem witaminy E i wykazuje działanie przeciwzapalne. Zdecydowanie warto włączyć go do codziennej diety!

🔸Pamiętajcie jednak, że ze względu na wysoką zawartość dobrych tłuszczów można dodawać go jedynie do posiłków na zimno (sałatki, pasty kanapkowe, sosy). Trzeba również pamiętać o przechowywaniu butelki z olejem w lodówce.

🔸Poniżej przepis na 4 porcje (4-5 kanapek).

1 porcja pasty to 129 kcal, 3 B, 10 W, 10 T

 

Składniki do przygotowania pasty fasolowej:

  • 160 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
  • 40-50 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżeczka (5 g) oleju Kujawski tłoczonego na zimno LEN
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

 

Jak zrobić pastę fasolową:

1. Posiekaj suszone pomidory.

2. Wszystkie składniki na pastę zblenduj lub rozgnieć widelcem.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 5
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów