Paprykarz do chleba z czerwonym ryżem

Paprykarz do chleba z czerwonym ryżem


Zdjęcie - Paprykarz do chleba z czerwonym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPasta do chleba z czerwonym ryżem to taki paprykarz tylko zamiast białego ryżu dodałam czerwony. Pasta jest wegańska. Użyłam tofu, ale można też zamienić na ciecierzycę, soczewicę czy rybę.

Składniki:

1/2 szklanki czerwonego ryżu

200 g tofu zwykłego lub wędzonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 pieczona papryka ( wzięłam grillowaną ze słoika)

50 g czarnych oliwek ( dobrej jakości, takie żeby miały ciemno fioletowy kolor )

6-7 szt suszonych pomidorów w zalewie z oleju

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1-2 łyżki sosu sojowego lub tamari lub wędzonego sosu sojowego Lima ( bardzo polecam za smak)

1-2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek lub olej ze słoika z suszonych pomidorów

sólo himalajska do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy o ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć rozdrobione w palcach tofu z koncentratem pomidorowym. Odstawić do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w rozdrabniaczu lu zmiksować blenderem.

Na koniec dodajemy ryż i już mieszamy łyżką.

Kategorie przepisów