Panna cotta z kawa
"Im dalej w las-tym wiecej drzew" -mówi polskie przyslowie,ktore idealnie pasuje do moich praktyk kulinarnych. Jesli zrobię jakies danie,probuję je wciąż udoskonalac, zmieniac lub dodawac jakies skladniki, tak jest i tym razem. Do tradycyjnedo przepisu panna cotty dodalam kawe , efekt widzicie ale smak, to juz trzeba samemu wyprobowac przepis- a warto!
Zapraszam!
Panna cotta z kawa
Skladniki
.200 ml kremowki
.200 ml mleka
.2 lyzki kawy rozpuszczalnej
.3 lyzki cukru
.6 listkow zelatyny
.wanilia
Wykonanie:
Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wlewamy smietane i mleko,dodajemy cukier podgrzewamy ,potem dodajemy kawe,i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Rondel zestawiamy z ognia i dodajemy namoczona zelatyne ,mieszamy i wylewamy do przygotowanych naczyn.
Naczynia z panna cotta wstawiamy do lodowki.
Przed podaniem wkladamy naczynie na chwilke do goracej wody,odwracamy na talerzyk ,potem jeszcze dekorujemy deser bita smietana.
Smacznego!