Panna cotta z kawa

Panna cotta z kawa

"Im dalej w las-tym wiecej drzew" -mówi polskie przyslowie,ktore idealnie pasuje do moich praktyk kulinarnych. Jesli zrobię jakies danie,probuję je wciąż udoskonalac, zmieniac lub dodawac jakies skladniki, tak jest i tym razem. Do tradycyjnedo przepisu panna cotty dodalam kawe , efekt widzicie ale smak,  to juz trzeba samemu wyprobowac przepis- a warto!

Zapraszam!

Zdjęcie - Panna cotta z kawa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Panna cotta z kawa

Skladniki

.200 ml kremowki

.200 ml mleka

.2 lyzki kawy rozpuszczalnej

.3 lyzki cukru

.6 listkow zelatyny

.wanilia

Wykonanie:

Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie.

Do rondelka wlewamy smietane i mleko,dodajemy cukier podgrzewamy ,potem dodajemy kawe,i mieszamy do jej rozpuszczenia.

Rondel zestawiamy z ognia i dodajemy namoczona zelatyne ,mieszamy i wylewamy do przygotowanych naczyn.

Naczynia z panna cotta wstawiamy do lodowki.

Przed podaniem wkladamy naczynie na chwilke do goracej wody,odwracamy na talerzyk ,potem jeszcze dekorujemy deser bita smietana.

Smacznego!

Kategorie przepisów