Panforte

Panforte
Zdjęcie - Panforte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 40minuty

oja pierwsza w tym roku propozycja na święta to Panforte di Siena,  rodem z Włoch. Nie jest to typowe mięciutkie ciasto, ma mnóstwo bakalii, orzechów i świetnie, że można przygotować je dużo wcześniej, żeby zmiękło do świąt. Polecam:)

Składniki Instrukcje

Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem.

Miód i cukier podgrzewać w rondelku, ok. 5 min. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zalać je syropem z miodu i masła. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.  Pokroić na części i do świąt przetrzymywać w puszce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Panforte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów