Pączki z malinami i kremem waniliowym

Pączki z malinami i kremem waniliowym

Zeszłoroczne pączki z marakują i kremem waniliowym tak bardzo Wam posmakowały, że postanowiłem ten sukces powtórzyć, lecz tym razem w nieco innym wydaniu. 😉 Przygotowując ostatnie ptysiowe serca z kremem chałwowym i malinami, zostało mi nieco konfitury malinowo-różanej oraz malinowego pudru i długo nie czekając, wykorzystałem ten fakt do kolejnego wypieku. 😉 W ten sposób powstały wyjątkowe pączki z malinami i kremem waniliowym, które dzisiaj pragnę Wam gorąco polecić, bo są naprawdę doskonałe! Będą idealnym wyborem na nadchodzący Tłusty Czwartek! 🙂

Te pączki z malinami i kremem waniliowym przygotowałem na bazie staropolskiej receptury Marii Marciszewskiej z książki Kucharka Szlachecka z 1885 roku, o którym Wam już pisałem przy okazji pączków wrocławskich. Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny. Pączki wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie, z cudowną skórką i piękną obwódką, która pojawia się w trakcie smażenia. Gorąco go polecam! PS. Najlepiej smażyć je na smalcu. Smakują wtedy zdecydowanie lepiej.

Do pączków przygotowałem dwa rodzaje nadzienia. Pierwszy to klasyczny krem waniliowy, czyli crème pâtissière. Myślę, że specjalnie przedstawiać go nie muszę. Ten aksamitny krem budyniowy to idealnie nadzienie do wielu wypieków i także w pączkach sprawdza się znakomicie. Dodatkowo wykorzystałem tutaj domową konfiturę malinową z dodatkiem wody różanej, która ma cudowny aromat i doskonale komponuje się z kremem waniliowym. Razem tworzą wręcz perfekcyjny duet.

Moje pączki z malinami i kremem waniliowym dodatkowo udekorowałem malinowym pudrem z dodatkiem liofilizowanych owoców, który ma piękny różowy kolor i ciekawy słodko-kwaśny smak. Na szczycie zaś umieściłem niewielką rozetę z bitej śmietany z dodatkiem wanilii oraz świeżą malinę, dzięki czemu pączki prezentują się bardzo elegancko. Jeśli szukacie nietuzinkowego przepisu na Tłusty Czwartek, to jestem przekonany, że będzie on strzałem w dziesiątkę! 🙂

Zdjęcie - Pączki z malinami i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki z malinami i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki z malinami i kremem waniliowym

Ilość porcji: 22
Czas przygotowania: 2 godziny

 

Składniki na pączki z malinami i kremem waniliowym:

Ciasto na pączki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 6 żółtek
  • 300 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 30 ml spirytusu (lub rumu albo wódki)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-1,5 kg smalcu lub 1,5 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 

  Waniliowy krem pâtissière:

  • 400 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej

 

 Konfitura malinowo-różana:

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody różanej (można zastąpić wodą)
  • 10 g pektyny (można pominąć)

 

Malinowy puder:

  • 30 g liofilizowanych malin
  • 60 g cukru pudru

 

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • maliny do dekoracji (20-24 sztuki)

 

Jak przygotować pączki z malinami i kremem waniliowym?

Ciasto na pączki

  1. Żółtka przełóż do misy miksera i utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Drożdże rozprowadź w letnim mleku (ok. 40-45°C) i dodaj do masy jajecznej.
  3. Dodaj otartą skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy bądź ekstrakt. Zmiksuj krótko do połączenia.
  4. Wsyp przesianą mąkę oraz dodaj sól. Wymieszaj i miksuj hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  5. Kolejno, cały czas wyrabiając, wlewaj cienką strużką roztopione i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut, aż zacznie odchodzić od misy. (Uwaga: będzie dość luźne!)
  6. Na sam koniec wlej spirytus i wyrabiaj jeszcze przez 2-3 minuty.
  7. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie zagnieć krótko ponownie na lekko podsypanym mąką blacie.
  9. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i powycinaj z niego okręgi o średnicy ok. 8 cm. Powinny wyjść ok. 20-24 sztuki.
  10. Ułóż je na blacie podsypanym mąką i przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  11. W międzyczasie podgrzej w garnku smalec do 175-180°C. 
  12. Pączki smaż na rozgrzanym smalcu przez 4-5 minut do złotego koloru, obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Na raz wrzucaj po 3-4 pączki, aby zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu. Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

 Waniliowy krem pâtissière

(Można przygotować dzień wcześniej).

  1. Do rondelka wlej mleko. Laskę wanilii przekrój na pół, wybierz ziarenka i dodaj wszystko razem do mleka. Zagotuj i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij laskę wanilii.
  2. Żółtka ubij z cukrem na puszystą pastę. Dodaj obie mąki i zmiksuj krótko ponownie.
  3. Do żółtek wlej 1/3 gorącego mleka i szybko zmiksuj. Następnie masę jajeczną przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj i wstaw na mały ogień.
  4. Krem gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. (Jeśli jednak nie byłby idealnie gładki, to można go przecedzić przez sito, póki jest gorący).
  5. Krem przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Wystudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania typu Bismarc i nadziej nim wystudzone pączki od góry.

 

Konfitura malinowo-różana

(Można przygotować dzień wcześniej).

  1. Maliny przełóż do rondelka, wlej wodę różaną i dodaj cukier. Wstaw na średni ogień i gotuj ok. 15 minut, aż owoce całkowicie się rozpadną.
  2. Kolejno dodaj pektynę, dobrze wymieszaj i gotuj kolejne 5-10 minut, aż nadmiar płynu się zredukuje i powstanie gęsta owocowa pulpa. (Jeśli nie używasz pektyny, to owoce należy gotować nieco dłużej, aż odpowiednio zgęstnieją).
  3. Maliny odstaw do całkowitego wystudzenia (dobrze je schłodzić również w lodówce, jeśli nie są dostatecznie gęste). Możesz dodatkowo przetrzeć je przez sito, ale nie jest to moim zdaniem konieczne.
  4. Konfiturę malinową przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania typu Bismarc i nadziej nią pączki w  analogiczny sposób, jak kremem.

 

Malinowy puder

  1. Liofilizowane maliny przełóż do kielicha blendera lub malaksera i zmiksuj na proszek. Kolejno dodaj cukier puder i ponownie krótko zmiksuj do połączenia.

 

  Bita śmietana

  1. Do schłodzonej śmietany dodaj cukier waniliowy i ubij na wysokich obrotach, aż całość zgęstnieje.
  2. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie rozety i wyszprycuj na wierzchu pączków w miejscu otworu na nadzienie.
  3. Finalnie pączki udekoruj malinami.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Pączki z malinami i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów