Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

Te pączki z kajmakiem i solonym karmelem usmażyłem po raz pierwszy w zeszłym roku i postanowiłem już dłużej nie czekać i podzielić się z Wami tym wyjątkowym przepisem. W końcu grzechem byłoby jego dłuższe ukrywanie. 😉 Inspiracją do ich powstania były moje ulubione pączki w czasach studenckich z legendarnej wrocławskiej cukierni „Pod Trumienką”. Do dziś pamiętam ich zapach, który rozpościerał się na całą ulicę Marii Skłodowskiej-Curie w mojej drodze na uczelnię i zachęcał do kupienia jeszcze ciepłego pączka z toffi, który był nadziany nim po same brzegi. Pech chciał, że to była moja codzienna droga na zajęcia i nigdy nie byłem w stanie oprzeć się, żeby tam nie wstąpić…

Moje pączki usmażyłem, korzystając z ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe, z którego korzystam od lat i nadziałem najlepszym kajmakiem z puszki z Gostynia. Jednak, żeby było jeszcze bardziej na bogato, postanowiłem otulić je polewą z solonego karmelu i oprószyć dodatkową porcją soli morskiej, dzięki czemu pięknie się błyszczą i smakują jeszcze lepiej. To zdecydowanie gratka dla wszystkich miłośników słodko-słonych smaków i poważana konkurencja dla tradycyjnych pączków z konfiturą różaną. Mam nadzieję, że Wam moje pączki z kajmakiem i solonym karmelem posmakują równie mocno! 🙂

Zdjęcie - Pączki z kajmakiem i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

Ilość porcji: 12-14 Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

SKŁADNIKI

Ciasto na pączki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki soli

 

Solony karmel:

  • 250 g cukru
  • 50 ml wody
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g masła
  • duża szczypta soli morskiej

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 500 g dobrego kajmaku (1 puszka)*

PRZYGOTOWANIE

Pączki

  1. Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
  2. Do dużej misy wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło, wbij jajko oraz dodaj żółtka. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Można się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możesz podgrzać olej do 175-180ºC.
  4. Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju i wystudź.
  5. Kajmak przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką do nadziewania i napełnij nim pączki.

 

Solony karmel

  1. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj. Wstaw na mały gaz i podgrzewaj przez 10-15 minut, aż do uzyskania bursztynowego karmelu. Pamiętaj, aby w garnku nie mieszać w tym czasie ani razu. Można go wyłącznie delikatnie przechylać, aby karmel nabrał jednolitej barwy.
  2. Do gotowego karmelu wrzuć masło oraz wlej śmietanę. (Uważaj, żeby się nie poparzyć. Reakcja będzie dość gwałtowna). Od razu zacznij energicznie mieszać do powstania jednolitej masy. Dodaj sól i wstaw na moment z powrotem na gaz, a następnie odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy karmel zgęstnieje, ale będzie nadal gorący, udekoruj nim pączki, zamaczając je na moment w karmelu. Możesz z wierzchu posypać je dodatkową porcją soli. Odstaw do zastygnięcia polewy.

UWAGI

*Polecam gotowy kajmak z Gostynia, który w składzie ma tylko mleko skondensowane oraz cukier. Można go również przygotować samodzielnie, gotując puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym przez 2 godziny.

Zdjęcie - Pączki z kajmakiem i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z kajmakiem i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z kajmakiem i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy