Omlet ze szpinakiem i porem
Omlet ze szpinakiem i porem przygotowany w poniższy sposób bardzo przypadł nam do gustu, a dziecku chyba najbardziej. Dodatek ziaren słonecznika i pestek dyni wprowadził miły chrupiący akcent. Sam omlet jest delikatny i aksamitny, metoda niby prosta, ale trochę nam zajęło, aby wypracować idealny sposób smażenia omletu. Spróbujcie, takie śniadanie, to idealny początek dnia i weekendu.
Składniki na 4 omlety:
- 8 jajek
- masło klarowane
- opakowanie świeżego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduży por
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Najpierw przygotuj „farsz”. Pora umyj i pokrój w cienkie krążki. Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż słonecznik i dynię, uważaj, aby nie przypalić. Najlepiej robić to na niedużym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Gdy wszystko się upraży zdejmij z patelni. Na tej samej patelni rozgrzej pół łyżki masła klarowanego, wrzuć czosnek i pora, przesmaż ok. 3 min. Następnie podlej ok 2 łyżkami wody, przykryj, zmniejsz ogień i duś, aż por będzie miękki. W trakcie duszenia kontroluj, czy woda całkowicie nie wyparowała, jeśli tak, to podlej odrobiną wody. Gdy por będzie już miękki, odkryj patelnię, zwiększ ogień i odparuj całkowicie z wody, dodaj pół łyżki klarowanego masła, dodaj szpinak, słonecznik i dynię, zamieszaj i smaż wszystko ok 4 min, posól i popierz do smaku.
Teraz pora na omlet. Na jeden omlet przypada 2 jajka, które trzeba lekko roztrzepać widelcem, nie mają się za bardzo spienić. Na patelni ((średnica dna ok. 20 cm) rozgrzej pół łyżki klarowanego masła (zmniejsz ogień, omlet nie ma się zrumienić, tylko ściąć) i wylej jajka, gdy tylko zacznie się ścinać, przejdź łyżką kilka razy od jednego końca patelni do drugiego, w różnych miejscach, poruszaj patelnią, aby powstałe „bruzdy” zalać jajkiem. Jak się omlet zetnie, na jedną połówkę nałóż ok. 1 łyżki farszu, przykryj drugą połówką i delikatnie zsuń za pomocą szpatułki na talerz. Gotowe!