Omlet z owocami i olejem lnianym

Omlet z owocami i olejem lnianym
Zdjęcie - Omlet z owocami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 jajek
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 pomarańcza
  • garść borówek amerykańskich
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
Przygotowanie

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ubitą pianę, mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, roztopić część masła, wysmarować nim dno i boki patelni. Smażyć omlet na średnim ogniu z każdej strony do zarumienienia.


Owoce umyć. Pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na części. Część ząbków pomarańczy obrać z błonek i podzielić na kawałki, z reszty wycisnąć sok. Orzechy podzielić na małe kawałki. 


Na patelnię dać kawałki pomarańczy, sok, cukier, miód i borówki. Całość skarmelizować na średnim ogniu, na koniec dodać orzechy. Słodki sok z owocami przelać do miseczki i wymieszać z olejem lnianym. Omlety napełnić owocami i polać sosem.

Kategorie przepisów