Omlet z cukinią
Dobra propozycja na letni, wegetariański posiłek z cukinii i jajek. Omlet smażę na maśle klarowanym, dzięki temu omlet ma delikatny maślany posmak. Ten omlet jest bardzo pożywny i sycący, możesz go przygotować na proste, pyszne bezglutenowe śniadanie lub kolację ?
Składniki / 2 porcje
- 1 mała cukinia ( u mnie żółta )
- 1 mała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 jajka
- spora szczypta soli / pieprzu / suszonego rozmarynu
- 2 łyżki masła klarowanego
- świeżo posiekane zioła jako dodatek
Młodą cukinię, razem ze skórką kroję w kostkę. Obraną cebulę, również kroję w kostkę. Z papryki, obieraczką do warzyw ściągam skórkę, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Czosnek drobno siekam.
Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, całość energicznie mieszam rózgą kuchenną.
Na rozgrzane masło, daję cebulę i paprykę, całość chwilę smażę na małym ogniu. Dodaję cukinię, nadal smażę, można na minutę przykryć patelnię pokrywką. Kiedy warzywa będą al’dente, dodaję masę jajeczną z dodatkami.
Smażę omlet na małym ogniu, około 5 – 6 minut. Można przykryć patelnię pokrywką i poczekać na moment, kiedy góra omleta będzie ścięta. Można również, szpatułką podważyć brzegi omleta, i za pomocą talerza, obrócić go na drugą stronę. Słabo dopieczony omlet, może się rozerwać, należy wyczuć odpowiedni moment.
Na talerzu, można posypać omlet świeżo posiekanymi ziołami, np. szczypiorkiem ? Smacznego ?