Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

Dobra propozycja na letni, wegetariański posiłek z cukinii i jajek. Omlet smażę na maśle klarowanym, dzięki temu omlet ma delikatny maślany posmak. Ten omlet jest bardzo pożywny i sycący, możesz go przygotować na proste, pyszne bezglutenowe śniadanie lub kolację ?

Zdjęcie - Omlet z cukinią - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Omlet z cukinią

Składniki / 2 porcje

  • 1 mała cukinia ( u mnie żółta )
  • 1 mała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • spora szczypta soli / pieprzu / suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • świeżo posiekane zioła jako dodatek

Młodą cukinię, razem ze skórką kroję w kostkę. Obraną cebulę, również kroję w kostkę. Z papryki, obieraczką do warzyw ściągam skórkę, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Czosnek drobno siekam.

Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, całość energicznie mieszam rózgą kuchenną.

Na rozgrzane masło, daję cebulę i paprykę, całość chwilę smażę na małym ogniu. Dodaję cukinię, nadal smażę, można na minutę przykryć patelnię pokrywką. Kiedy warzywa będą al’dente, dodaję masę jajeczną z dodatkami.

Smażę omlet na małym ogniu, około 5 – 6 minut. Można przykryć patelnię pokrywką i poczekać na moment, kiedy góra omleta będzie ścięta. Można również, szpatułką podważyć brzegi omleta, i za pomocą talerza, obrócić go na drugą stronę. Słabo dopieczony omlet, może się rozerwać, należy wyczuć odpowiedni moment.

Na talerzu, można posypać omlet świeżo posiekanymi ziołami, np. szczypiorkiem ? Smacznego ?

Zdjęcie - Omlet z cukinią - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet z cukinią - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów