Ogórki konserwowe ( korniszony )
Ile gospodyń, tyle przepisów na ogórki konserwowe. No ... może troszkę przesadziłam, ale każdy ma "swój" sposób na korniszony.
U mnie od lat ten sam przepis. Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie.
Zalewa do ogórków:
( na około 2-2,5kg ogórków )
* 9 szklanek wody
* 1 szklanka octu 10%
* 3 łyżki soli
* 5 łyżek cukru
Do słoika:
* natka pietruszki - gałązka
* ziele angielski - 2-3 ziarna
* liść laurowy
* kilka plastrów marchewki
* koper
Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki.
Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami.
Pasteryzować 7 minut.