
Składniki:
ogórki małosolne
- 5 kg ogórków (najlepiej małych i średnich o małej ilości pestek)
- 1 pęczek kopru
- 2 kawałki korzenia chrzanu
- 12 ząbków czosnku
- jak ktoś chce to ostra papryka
- zalewa: kopiasta łyżka soli na 1 litr wody
- jeśli ogórki mają długo stać, to żeby nie zmiękły do każdego słoika dodać jednego liścia: wiśni, winogrona lub porzeczki.
Ogórki oczyścić i dobrze umyć, układać na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem w kamionce lub w słoikach ( ja preferuję kamionkę bo jest mniej zabawy jeśli powstanie, kożuch który trzeba ściągać), zalać ogórki wodą z solą ( niektórzy zalewają zimną, inni gorącą, ja zalewam ogórki solanką o temperaturze około 50-60 C) tak żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię solanki (jeśli robimy w kamionce to najlepiej ogórki czymś docisnąć) . Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne a po 2-3 tygodniach ogórki kiszone. Jak odpowiada już nam stopień kwaśności ogórków to przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.

ogórki małosolne
Podobne wpisy Ogórki kiszone

Ogórki konserwowe (korniszony)

Zupa ogórkowa

Zrazy wołowe w sosie grzybowym

Chłodnik z zaścianka