Ogórki kanapkowe
Moje ulubione ogórki do pasztetu lub domowej wędliny. Od dwóch lat to obowiązkowa pozycja na corocznej liście przetworów. W łagodnej niezbyt słodkiej zalewie octowej z dodatkiem kurkumy. Trochę czasu zajmuje ich pokrojenie (można użyć szatkownicy) ale za to potem mamy gotowe plasterki na kanapki. Otwieramy słoik, wyciągamy i już. Ja zawsze kupuję większą ilość ogórków i wybieram z nich te, które pasują długością do wysokości słoików aby nie trzeba było ich przycinać. Z reszty robię ogórki chili bo tam długość nie ma znaczenia.
Ogórki kanapkowe
Składniki:
3kg ogórków
5 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
3 łyżeczki kurkumy
ziarna ziela angielskiego
ziarna czarnego pieprzu
ziarna gorczycy
Ogórki umyć i pokroić w plastry o grubości około 2mm. Ułożyć ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsypać po szczypcie ziaren gorczycy, 3-4 kulki ziela angielskiego i 5-6 kulek czarnego pieprzu. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalać ogórki. Brzegi słoików wytrzeć do czysta i mocno zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką. Wstawić słoiki i wlać tyle gorącej wody z czajnika aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania (powinny stracić zielony kolor skórki). Wyjąć, ustawić na ręczniku i przykryć drugim ręcznikiem. Po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy.
Smacznego :) Aronia