Nuggetsy z tofu
Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego (2 x 180g)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ½ szklanki mąki owsianej
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 4 łyżeczki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków owsianych / kukurydzianych
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
Przygotowanie:
Tofu kroimy na paski, umieszczamy w misce i zalewamy bulionem. Odstawiamy na około 20 minut.
Po odsączeniu posypujemy tofu solą, pieprzem, paprykami.
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
Paski tofu maczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym Kujawskim z pierwszego tłoczenia z obu stron.