Naleśniki a'la Suzette
Wczoraj z rana padło pytanie :
-"Synku, co byś dziś zjadł na urodzinowy obiad?"
Odpowiedź była do przewidzenia:
-"Zupa owocowa i naleśniki".
Zgodnie z życzeniem na pierwsze danie serowana była zupa jagodowa, na drugie naleśniki.
Naleśniki miały nieco odbiegać od naszej - skądinąd - przepysznej tradycji tj.naleśnik + nutella + banan.
Wtedy pojawiło sie hasło "Crepes Suzette". Czerpiąc inspirację z bloga Natali Kulinarne podróże przygotowaliśmy "sos pomarańczowy" , następnie naleśniki - składniki jak zwykle "na oko" i sos śmietanowy z mascarpone - wyśmienite dopełnienie pomarańczowego smaku.
Wrażenia ? Wow! Wow! WOW!!!
Koniec końców pomarańczowymi naleśnikami zajadali się dorośli, a dzieci tradycyjnie :)
Nie zmienia to faktu, że wszystkim próbującym - wszystkim po raz pierwszy naleśniki a'la Suzette smakowały wybornie:) (Opisujemy naleśniki "a'la", bo od francuskiego oryginału nieco odstają: )
Składniki:
- ok. 6 naleśników (zakładamy, że każdy ma "swój" przepis na proporcje mąki, mleka, wody, jajek i szczypty soli :)
- sok z 3 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki płaskie cukru brązowego
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1/2 opakowania mascarpone
- 100 ml kremówki
Na patelnie wysypać cukier, zalać sokiem z cytryny. Trzymać w cieple (średni ogień) do czasu skarmelizowania cukru (ok. 5 min).
Dodać skórkę i sok wyciśniety z pomarańczy- wraz zmiąższem. Wymieszać.
Gotować na średnim ogniu redukując sos - ok. 10 min.
W tym czasie ubić kremówkę (najlepiej wstawić ja nieco wcześniej na kilka - kilkanście minut do zamrażalnika) i dodać do niej również wymieszane mascarpone (my tego nie zrobiliśmy i pojawiły się małe grudki). Sos śmietanowy wstawić do lodówki.
Usmażyć naleśniki - ostudzić je nieco. Smarować sosem pomarańczowym, złożyć w pół.
Posmarować sosem pomarańczowym, złożyć w ćwiartkę.
Położyć na patelni w sosie pomarańczowym, następnie przełożyć na drugą stronę.
Wyłożyć na talerz i dodać ok. 1-2 łyżki sosu śmietanowego (trzeba pamiętać, iz wykładajac śmietanę na gorące naleśniki straci ona swoją strukture i się "rozpłynie"), albo wg uznania :)
Ilosc porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 30 min.
-"Synku, co byś dziś zjadł na urodzinowy obiad?"
Odpowiedź była do przewidzenia:
-"Zupa owocowa i naleśniki".
Zgodnie z życzeniem na pierwsze danie serowana była zupa jagodowa, na drugie naleśniki.
Naleśniki miały nieco odbiegać od naszej - skądinąd - przepysznej tradycji tj.naleśnik + nutella + banan.
Wtedy pojawiło sie hasło "Crepes Suzette". Czerpiąc inspirację z bloga Natali Kulinarne podróże przygotowaliśmy "sos pomarańczowy" , następnie naleśniki - składniki jak zwykle "na oko" i sos śmietanowy z mascarpone - wyśmienite dopełnienie pomarańczowego smaku.
Wrażenia ? Wow! Wow! WOW!!!
Koniec końców pomarańczowymi naleśnikami zajadali się dorośli, a dzieci tradycyjnie :)
Nie zmienia to faktu, że wszystkim próbującym - wszystkim po raz pierwszy naleśniki a'la Suzette smakowały wybornie:) (Opisujemy naleśniki "a'la", bo od francuskiego oryginału nieco odstają: )
Składniki:
- ok. 6 naleśników (zakładamy, że każdy ma "swój" przepis na proporcje mąki, mleka, wody, jajek i szczypty soli :)
- sok z 3 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki płaskie cukru brązowego
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1/2 opakowania mascarpone
- 100 ml kremówki
Na patelnie wysypać cukier, zalać sokiem z cytryny. Trzymać w cieple (średni ogień) do czasu skarmelizowania cukru (ok. 5 min).
Dodać skórkę i sok wyciśniety z pomarańczy- wraz zmiąższem. Wymieszać.
Gotować na średnim ogniu redukując sos - ok. 10 min.
W tym czasie ubić kremówkę (najlepiej wstawić ja nieco wcześniej na kilka - kilkanście minut do zamrażalnika) i dodać do niej również wymieszane mascarpone (my tego nie zrobiliśmy i pojawiły się małe grudki). Sos śmietanowy wstawić do lodówki.
Usmażyć naleśniki - ostudzić je nieco. Smarować sosem pomarańczowym, złożyć w pół.
Posmarować sosem pomarańczowym, złożyć w ćwiartkę.
Położyć na patelni w sosie pomarańczowym, następnie przełożyć na drugą stronę.
Wyłożyć na talerz i dodać ok. 1-2 łyżki sosu śmietanowego (trzeba pamiętać, iz wykładajac śmietanę na gorące naleśniki straci ona swoją strukture i się "rozpłynie"), albo wg uznania :)
Ilosc porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 30 min.