Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Przepis ze starego zeszytu, na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty. Właśnie taka surówka mojej mamy, smakuje nam najbardziej, z dodatkiem jabłka, cebuli, soku cytryny i z cukrem.
Polecam jako dodatek do dań obiadowych, pieczeni, hod – dogów, burgerów i do tortilli ?
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty
– 1/2 główki małej czerwonej kapusty
– 1 małe jabłko
– 1 mniejsza cebulka czerwona
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 pełne łyżeczki cukru
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz do smaku
– posiekane liście ulubionych ziół ( opcjonalnie )
Czerwoną cebulkę, pokrój w drobną kostkę. Jabłko zetrzyj na tarce. Czerwoną kapustę cienko poszatkuj, za pomocą tarki.
W garnku zagotuj wodę, z dodatkiem dwóch łyżeczek soli. Kapustę, daj do gorącej wody, dodaj łyżkę soku z cytryny ( opcjonalnie może być ocet winny ). Gotuj około 3 minuty, następnie dokładnie osącz na sitku i przełóż do miseczki.
Do kapusty dodaj drugą łyżkę soku z cytryny, pomieszaj. Dodaj jabłko, czerwoną cebulkę, cukier i olej. Wszystko ponownie, starannie pomieszaj.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, ponownie pomieszaj. Jeżeli lubisz, dodaj świeże zioła.
Surówkę daj do lodówki na 20 minut, do schłodzenia ?
Smacznego ?