Najlepsza babka ze szpinakiem

Naprawdę dobra, puszysta babka szpinakowa, o delikatnym cytrusowym smaku. Ta babka w kolorze świeżej trawy, będzie idealna na Święta Wielkanocne 🙂 Ciasto dobrze się przechowuje, nie kruszy się, przepis jest dopracowany. Pamiętaj, że babka musi być dopieczona, najlepiej pod koniec pieczenia zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Suchy patyczek oznacza dopieczone ciasto. Smacznego 🙂
Składniki na babkę szpinakową:
/ foremka z kominkiem o pojemności 1,5 litra
- 4 duże jajka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju rzepakowego
- 120 g świeżego szpinaku “baby”
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeżo starta skórka z jednej cytryny
Lukier cytrynowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
Jak przygotować babkę szpinakową?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Foremkę posmaruj olejem, oprósz mąką krupczatką lub bułką tarą.
Liście szpinaku umyj na sitku, osącz. Zmiksuj z olejem na gładką masę.
Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier. Całość ubijaj na dużych obrotach ( około 7 minut ), na gęstą i puszystą pianę. Masa powinna potroić objętość.
Dodaj olej zmiksowany ze szpinakiem, zmiksuj delikatnie na mniejszych obrotach do połączenia składników.
Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Składniki pomieszaj szpatułką, tylko do połączenia nie dłużej.
Masę przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto daj do lekko nagrzanego piekarnika, piecz około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Gotowe ciasto zostaw w foremce na około 15 minut, i ostrożnie przełóż na talerz.
W małym kubeczku, rozcieraj łyżeczką cukier puder z sokiem cytryny. Lukrem delikatnie polej babkę, odłóż do stężenia.
Smacznego 🙂
Inspiracja -> Moje wypieki