Muszle taco z kurczakiem
Zrobiłam je na babskie spotkanie. Mamy taki rytuał. Z piątką wspaniałych babeczek systematycznie oglądamy "Sex w wielkim mieście";-) Na takie seanse każda z nas ma coś przygotować, aby gospodynię odciążyć. Na ostatnim zapodałam meksykańskie taco z kurczakiem. Myślę, że smakowało dziewczynom:-) Każda sama nadziewała jak chciała i ile chciała:-) Wystarczy przygotować dodatki, muszle taco podgrzać w piekarniku ( na odwróconej formie do muffinek fajnie się trzymają) i danie gotowe:-)
Składniki:
- muszle taco (po 1-2 na osobę),
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 papryczka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym),
- przyprawy: sól, wędzona słodka papryka, kumin, oregano, czosnek w proszku,
salsa:
- 2 pomidory,
- pół pęczka kolendry,
- 1 cebula czerwona,
- papryczka Jelpeno,
- 0,5 limonki,
- oliwa,sól,
guacamole:
- 1 avocado,
- 0,5 limonki,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- kilka gałązek kolendry,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 pomidora,
- 1 łyżka śmietany,
- sól,
+
- sałata lodowa lub inna,
- śmietana kwaśna,
- starty ser cheddar (niekoniecznie).
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski, dodać wszystkie przyprawy w uznania i posiekaną papryczkę Chipolte, wlać olej. Wymieszać i odstawić na minimum 0,5h. Gdy mięso odstawimy, żeby się przegryzło należy przygotować dipy. Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, posiekaną cebulę, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku. Do salsy obrać pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić. Mięso obsmażyć na patelni, a muszle taco ułożyć stabilnie na odwróconej formie do muffinek i podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C. Nadziewać dodatkami: mięsem, guacamole, sałatą i salsą. Na wierzchu polać odrobiną kwaśnej śmietany i można posypać serem.